Den långa vägen
Kristian Skeie har fotograferat den årliga fredmarschen till minne av folkmordet i Srebrenica. Ikväll öppnar utställningen på Foto8 Gallery i London.
Av: Christine Tolpinrud (foto.no)
Källa :: Foto.no :: Den lange veien :: den 29 augusti 2012
Period: den 29 augusti – den 15 september 2012
Skeie är hemmahörande i Schweiz, där han jobbar som fotograf och lärare. I detta sammanhang besökte han Srebrenica för första gången för två år sedan.
– Vi träffade många intressanta människor. Frågorna var många, men svaren var relativt få, säger Skeie till foto.no.
Skeie bestämde sig för att gå tillbaka för att få svar och att förstå vad som verkligen hände under juli månad 1995. Tillsammans med författaren Clare Cook har han besökt platsen sju gånger sedan dess.
– Vi har pratat med kvinnor som förlorat sina män, pojkar och flickor som förlorat sina fäder, farbröder, bröder, farföräldrar samt män som överlevde, säger han.
Det har blivit många projekt med fokus på kvinnor som lämnades kvar, säger Skeie. Därför har de valt att i detta projekt fokusera på den årliga fredmarschen, Mars Mira, som har hållits i Bosnien varje juli under de senaste åtta åren. Där möts de efterlämnade, överlevande och de andra att gå samma väg som de som flydde folkmordet i juli 1995, bara i motsatt riktning. Under tre dagar, längs en 100 km lång väg med tuff terräng och värme upp till 40 grader, går de från Tuzla, där var en av FN: s så kallade ”säkra områden”, mot Srebrenica, där 8 000 män och pojkar dödades under en ödesdiger vecka i juli 1995.
Marschen avslutas på kyrkogården i Potocari, vid FN: s kontor utanför Srebrenica, där offren för folkmordet är begravda. Den 11 juli varje år begravs kvarlevorna till dem som hunnit identifieras under året.
– I år begravdes 520 personer, i fjol 613. Hittills har ca 5 500 begravts. Så detta kommer att pågå några år, säger han.
Skeies bilder skildrar vardagslivet under färden, där bosnier i djupaste allvar ber, sover och delar ut vatten och te. Färdens ändstation dokumenteras också. Liksäckar, raderna av kistor och begravningar visar hur den brutala massakern för 17 år sedan fortsätter att plåga landet.
Skeie och Cook har under sitt besök fotograferat och intervjuat flera överlevande från folkmordet och har hört historier om förlusten av familjemedlemmar. Gemensamt för många av dem är att de gärna vill berätta sina historier.
– Jag har som regel mottagits väl. De flesta människor är glada över mitt intresse och jag har flera gånger fått frågan om jag kan berätta historien till andra. Människor visar rädsla att världen kommer att glömma Srebrenica, säger Skeie och tillägger att det också finns en anledning till varför han ställer ut bilderna.
Projektet genomförs med ett bidrag från universitetet där han undervisar och är ännu inte klar. Skeie är heller inte klar med temat. Nu planerar han en resa till Rwanda för att göra ett liknande projekt.
- Fler bilder av Kristian Skeie på ks-imaging.blogspot.no
- Fler bilder från projektet i Bosnien kan du se på den dedikerade bloggen talkingbosnia.blogspot.no
- Utställningen öppnar på Foto8 Galleri i London den 29 augusti och pågår till den 15 september 2012.
Översättning från norska av Haris T.
Detta inlägg finns även tillgängligt på: Bosniska